احتمالاً اولین ایده بسیاری از ما در مورد ردیاب ها، فلزیاب است که در فیلم ها برای یافتن طلا استفاده می کردند. اگرچه ردیاب ها توسعه زیادی داشته اند و انواع ردیاب خودرو و ردیاب شخصی و موتور سیکلت و ... با کاربردهای فراوان وارد بازار شده اند، اما همچنان ردیاب فلزی یکی از پرکاربردترین ردیاب های موجود در بازار است.

فلزیاب هنوز ساختار ساده خود را حفظ کرده و کاربردهای زیادی در زمینه های مختلف دارد. در این مقاله به سراغ این نوع ردیاب ها می رویم و به شما می گوییم جیوه یاب یا گنج یاب فلزی چیست و چه کاربردی دارد.

ردیاب چیست؟

ردیاب وسیله الکترونیکی کوچکی است که با استفاده از فناوری GPS مکان افراد، اشیاء و ... را تعیین می کند، این فناوری اولین بار در سال 1980 توسط وزارت دفاع آمریکا برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن شاهد گسترش انواع مختلف آن بودیم.

یکی از مهم ترین کاربردهای ردیاب ها که احتمالا برای بسیاری از ما آشناست، استفاده از این ابزار در خودروها برای افزایش امنیت آنهاست. ردیاب خودرو به صورت بلادرنگ مکان خودرو را به اطلاع مالکان خودرو می‌رساند و در صورت روشن شدن و برخورد با خودرو هشدارهای لازم را برای راننده ارسال می‌کند.

همچنین این ابزار کاربردی گزارش کاملی از مسیرهای طی شده توسط وسیله نقلیه، سرعت، شتاب و ... را در اختیار صاحب خودرو قرار می دهد. علاوه بر این با استفاده از ردیاب خودرو می توانید بهترین مسیر را برای رفت و آمد مشخص کنید که باعث صرفه جویی در مصرف سوخت و هزینه می شود.

ردیاب ها انواع مختلفی دارند، قدیمی ترین شکل ردیاب، ردیاب جیوه یا ردیاب گنج فلزی است که به جای فناوری GPS، از کابل های الکترونیکی و فرکانس های ارسال شده به دستگاه برای مسیریابی استفاده می شود. در ادامه با این ردیاب بیشتر آشنا می شویم.

جیوه یاب یا گنج یاب فلزی چیست؟

یکی از قدیمی ترین کاربردهای ردیاب، یافتن طلا بود. ردیاب جیوه یا شکل پیشرفته تری از گنج یاب فلزی همان ردیاب هایی است که برای یافتن طلا استفاده می شد. این نوع ردیاب با تصور شما از ردیاب خودرو کاملا متفاوت است و ساختار آن بسیار ساده است.

ردیاب جیوه شامل بدنه ای است که فلزات را با استفاده از کابل های الکترونیکی متصل به آن و فرکانس های ارسال شده به دستگاه تشخیص می دهد. فلزیاب ها امواج مغناطیسی ساطع می کنند و با تغییر شدت میدان مغناطیسی به یافتن انواع فلزات کمک می کنند.

این دستگاه می تواند نزدیک بودن فلزات را تشخیص داده و از طریق نور چشمک زن یا تغییر صدا هشداری را برای صاحب ردیاب ارسال کند. این دستگاه معمولاً با کم و زیاد کردن صدای صدا یا هشدارهایی از این دست، میزان فاصله فلزات را تا صاحب ردیاب نشان می دهد.

کاربردهای جیوه یاب یا گنج یاب فلزی چیست؟

ردیاب های جیوه برای یافتن فلزات بخصوص فلزات مدفون در خاک استفاده می شود. استفاده از جیوه یاب یا فلزیاب مانند گذشته نیست و امروزه از این دستگاه بسیار استفاده می شود. اولین فلزیاب های صنعتی در دهه 1960 ساخته شدند و به طور گسترده برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار گرفتند.

یکی از کاربردهای این نوع ردیاب هاا در باستان شناسی و یافتن اجسام مدفون است. همچنین از این نوع ردیاب ها در دروازه فرودگاه ها، زندان ها و ... برای تشخیص عبور اجسام فلزی مشکوک مانند چاقو و ... استفاده می شود.

در صنعت ساختمان استفاده از جیوه یاب یا فلزیاب کاربردهای فراوانی دارد و به خصوص در هنگام تخریب سازه ها از آن برای تشخیص وجود لوله ها یا سیم های مدفون در دیوار یا کف ساختمان ها استفاده می کنند.

یکی دیگر از کاربردهای جیوه یاب یا گنج یاب فلزی، کاربرد آن در صنایع غذایی است که از این نوع ردیاب برای شناسایی آلودگی مواد غذایی ناشی از خرابی ماشین آلات و دستگاه های فرآوری استفاده می کند. حتی در صنعت پوشاک نیز از این دستگاه برای کنترل لباس استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که قطعات فلزی مانند سوزن در آنها باقی نمانده است.

یکی دیگر از کاربردهای فلزیاب، یافتن اجسام و وسایل گم شده است. از این دستگاه می توان به راحتی وسایلی را که از فلز ساخته شده اند پیدا کرد. مانند طلا یا هر شی فلزی دیگری که برای مردم ارزش دارد. یکی دیگر از کاربردهای فلزیاب در علم استفاده از آن در تحقیقات زمین شناسی است.

سخن آخر

در این مقاله به شما گفتیم جیوه یاب یا گنج یاب فلزی چیست و چه کاربردی دارد؟ انواع ردیاب ها یکی از مهم ترین اختراعات عصر حاضر به شمار می روند. اما یکی از قدیمی ترین ردیاب های دنیا انواع ردیاب های طلا هستند. جایی که از این ابزار کاربردی برای یافتن فلزات گرانبها استفاده کردند. در دنیای امروز این دستگاه کاربردهای زیادی پیدا کرده است که از جمله آنها می توان به گیت های فرودگاهی، صنعت ساختمان، باستان شناسی و ... اشاره کرد.